Jinekolojide Histereskopi
Histeroskopi işleminde, bir optik sistem vasıtasıyla rahim içerisi görülerek pek çok hastalığın hem tanısı koyulabilmekte (diagnostik histeroskopi) hem de aynı anda tedavisi yapılabilmektedir (operatif histeroskopi). Bu hastalıklar arasında,
- Düzensiz adet kanamaları
- İpi içeri kaçmış spiralin çıkarılması
- Kısırlık (infertilite) tedavisi öncesi araştırma
- Daha önce çekilen rahim filminde (histerosalpingografi [HSG] ) şüpheli durumlar (polip, myom, yapışıklık, perde…) sayılabilir.
Histeroskopi işleminde öncelikle rahim içerisi özel bir sıvıyla doldurularak görüntü alınmakta ve hastalığa neden olan polip, myom, perde vb durumlar rahatlıkla görülebilmektedir. Aynı zamanda bunlar özel aletlerle çıkarılarak hastada hem tanı hem tedavi eş zamanlı olarak yapılabilmektedir. Eğer şüpheli bir durum varsa görerek biyopsi alınacağından dolayı hastalığın tanısı net olarak koyulabilir.
Histeroskopi işlemi günübirlik bir işlem olduğundan hasta aynı gün taburcu olabilmekte ve günlük aktivitesine hemen dönebilmektedir. Eğer sadece tanı koymak için yapılacaksa “ofis histeroskopi” şeklinde poliklinik şartlarında anestezi gerekmeksizin de yapılabilir.
Yrd. Doç. Dr. Hakan PEKER
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Leave Your Comment