Annelere Öneriler
Prematüre doğum yapan bir annenin sütü, bebeğin gelişimine yönelik ihtiyaçlarını normal zamanında doğum yapan bir annenin sütüne göre daha iyi ve tam karşılar. Kısacası; annenin bedeni, bebeğine ne vermesi gerektiğini bilir.
Gevşemek sütünüzün gelmesini sağlar. Emzirmek için sakin bir yer seçin. Dikkatinizi dağıtacak şeylerin uzak olmasına (ve sizi acele ettirecek bir programınız olmamasına) dikkat edin.
Bebeğinizi emzirirken, sütün boşalması ile meme içinde oluşan basınç, beyindeki özel hücrelerden bir hormon salgılanmasına yol açar; bu hormon bir sonraki emzirme için süt üretilmesini sağlar.
Emziren anneler arasında süt miktarı her kadında çok farklıdır. Ortalama başlangıçta 235 ml, yedinci gün itibariyle 470 ml ve ikinci hafta itibariyle 940 ml’dir.
Süt üretimi günde 500-650 kalori harcatır. Bu sadece emzirme ile haftada yarım kilodan fazla vermek demektir.
Bir sonraki emzirme için göğüslerdeki süt üreten hücrelerin yeterli sütü üretmesi genellikle iki saat alır. Bu zamanlama genelde mükemmeldir. Çünkü bebek tekrar aç olarak uyanmadan önce emdiği sütü yaklaşık iki saatte sindirir.
Göğüsler dolu veya emziremeyecek kadar hassas ise ılık duştan sonra sütü sağarak, göğüsleri boşaltmak veya pompa kullanmak, lohusayı rahatlatacaktır.
Bebeğinizi mümkün olduğunca dik konumda besleyin. Böylece bebeğinizin midesinin altındaki baloncuk yukarı çıkar ve kolaylıkla gaz çıkarır. Bu da bebeğinizin ağrısını önler.
Emzirmek; bebeğinizi lenf bezi kanseri (lenfoma) ve çocukluk dönemi diyabete karşı koruyabilir. En az 9 ay emzirirseniz, göğüs kanserinden korunmanıza fayda eder.
Biberondaki sütün ısısını, bileğinizin iç tarafına birkaç damla akıtarak kontrol edin. Eğer sıcaklığı rahatsız etmiyorsa bebeğiniz için doğru ısıda demektir.
Bebeğinizin ensesi sıcak ve kuruysa vücut ısısı iyidir. Ensesi nemliyse çok sıcaklamış olabilir. Soğuksa bir battaniye daha getirmelisiniz. Rehber olarak bebeğinizin el ayaklarına bakmayın. Bebeğinizin vücut ısısı ne olursa olsun, genelde elleri ve ayakları soğuk olur.
Yenidoğanın midesi aşağı yukarı minik yumruğu büyüklüğündedir. Bu nedenle başlangıçta bebeğinizin sık aralarla ve nispeten ufak miktarlarda beslenmeye ihtiyacı vardır.
Koyun derisi halı, tüylü yorgan ya da kabarık yatak örtüleri üzerine bebeği asla yüzüstü yerleştirmeyin; çünkü boğulma riski vardır. Bebeğinizin başını kolaylıkla kaldırıp, döndüreceği vakte kadar bekleyiniz.
Yrd. Doç. Dr. Hakan PEKER
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Leave Your Comment