Gebelerde Beslenme Önerİlerİ
Gebelikte ilk ayda bitkisel tedavilerden, üzerinde doğal yazsa bile uzak durun ve doktorunuza danışın.
B12 ve folik asit hızlı hücre gelişimini desteklemek için gereklidir. Doğal folik asit kaynakları; brokoli, semizotu, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, turuçgiller, kuru fasulye, nohut gibi baklagiller, yumurta sarıdır. Ekmek, pirinç, makarna da folik asitçe zengindir. Folatın sentetik şekli olan folik asit, besinlerdeki doğal hali olan Folasin’e göre daha iyi emilir. Gebelik döneminde et, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri, ya da hazır tahıllı kahvaltılıklar tüketen kadınlar, gebelik boyunca ihtiyaç duydukları tüm B12 vitaminini (2.6mcg) bu gıdalardan alırlar. B12 vitamini sinir sistemi gelişimini desteklemekte, kan hücrelerinin üretiminde rol oynamaktadır.Katı vejeteryanlar besin desteği alabilir veya B12 ile zenginleştirilmiş soya sütü içebilir.
Gebe her gün mutlaka; en az 1000mgr (18 yaşının altındaki gebeler için 1300mgr) kalsiyum, 2000 mgr fosfor, 65 mcg K vitamini, 200 IU (5 mcg) D vitamini, 70 mg C vitamini, 1.5-2.5 mg bakır, 2.5 mg manganez ve 15 mg çinko almalıdır.
Hamilelik boyunca tüketilecek 5 harika şey: portakal suyu, yoğurt, brokoli, baklagiller (kuru fasulye, mercimek vs) ve incir. Taze ya da kuru incir, çoğu sebze ve meyveye göre daha fazla lif, muzdakinden daha çok potasyum ve bol miktarda kalsiyum ve demir içerir.
Besin değeri, taze gıdaların donmuş gıdalara, donmuş gıdaların konserve gıdalara göre daha yüksektir.
Süt; protein, kalsiyum, fosfor, A vitamini, D vitamini, kaynağıdır. Az yağlı süt, aşırı yağ ve kaloriden sakınmak isteyen hamilelerde en iyi seçimdir. Tam yağlı süt ya da laktozsuz süt bazen daha iyi tolere edilir.
Civa oranı düşük balıklar, diyet konserve ton balığı, somon , marina ve yayın balığı hafta bir kez yenebilir. Balıktan hoşlanmıyorsanız, ceviz de benzer yağ asitlerine sahiptir.
Mide bulantılarını yatıştırmak için; kraker,sütle karıştırılmış kahvaltı gevreği, fırınlaşmış patates, sebze, tahıl, ekmek, kuru fasulye, bezelye gibi karbonhidrattan zengin yiyecekler yenmeli. Asitli yiyeceklerden uzak durulmalı. Zencefil, nane, limon ve meyan kökü bulantıyı geçirmeye yardımcı kokulardır.
Çikolata ve kakao, kakao çekirdeğinden gelen kafein içerir. Gebelikte kafeini hayatınızdan çıkaramıyorsanız, günde bir fincan kahve veya ona denk miktarda kafein ile sınırlama koyulmalıdır.
Hamilelerin sabahları glikoz seviyeleri düşmemesi için gece yatmadan evvel süt, kızarmış ekmek gibi hafif şeyler atıştırması önerilir. Gebelerin kızartmalar ve yağlı yiyeceklerden uzak durması gerekir.
Kabızlık için bol taze meyve, sebze ve su tüketilmelidir. Kırmızı erik, erik suyu, incir tüketmek faydalı olabilir. Yürüyüş veya yüzme sporu yapılabilir. Dışkılama hissi gelince ertelenmemelidir.
Kırmızı erik suyunda diğer meyve sularına göre 10-40 kat daha fazla demir bulunur ve kabızlığın giderilmesinde de yardımcı olur.
Kokusuz zeytinyağı her tür yemekte kullanılabilecek mükemmel bir seçenektir.
Hamile olmayan yetişkinler günde 2100 kalori ile kilolarını ve sağlıklarını korurlar; ancak gebe kadınların günde yaklaşık 2400 kalori alması gerekir.
Gebeliğin son haftalarında rejim yapmamak gerekir.
Jin.Op.Dr Hakan Peker
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Leave Your Comment